Fogorvosok Zalaegerszeg

Fogorvosok Zalaegerszeg

Ha közvéleménykutatást végeznénk az utca emberéi körében azzal kapcsolatban, hogy kik a legjobb fogorvosok Zalaegerszeg területén, minden bizonnyal eltérő válaszokkal találkoznánk. Ennek két egészen egyszerű oka van. Az egyik az, hogy sok ilyen jellegű egészségügyi szolgáltató van a városban, így van bőven választék. A másik pedig az, hogy minden páciens más értékrenddel, igényekkel és elvárásokkal rendelkezik, melynek következtében erősen megoszlik a dobogós cím. Vannak például, akik a fogászati szolgáltatások ára alapján listázzák a környék fogorvosait, míg mások a rendelők felszereltségét, kinézetét, kényelmét és közelségét tartják elsődleges szempontnak a választásuknál. Sok páciens számára azonban a fenti kritériumok egyike sem számít szignifikáns tényezőnek, inkább a fogorvosok kedvességét, türelmességét és emberségét helyezik középpontba ezen kérdéskör kapcsán. Sokaknak pedig a magas szolgáltatási színvonal, a többéves tapasztalat, a szakmai tudás a legfontosabb szempont.

Ha pár évvel ezelőtt nekem is részt kellett volna vennem ilyen jellegű közvéleménykutatásban, minden bizonnyal visszautasítottam volna a válaszadást, hiszen számomra a fogorvosok Zalaegerszeg területén egytől-egyig komoly félelemérzést keltettek nagyon-nagyon hosszú ideig, mondhatni gyerekkorom óta rettegtem tőlük. Ennek pedig nem más az oka, mint az, hogy a negatív iskolai fogászati élményeim mély, kisöpörhetetlen nyomot hagytak bennem, és hosszú időre meghatározzák a fogorvosokról alkotott véleményemet. Az iskolai fogászaton ugyanis nem bántak velünk, gyerekekkel kesztyűs kézzel: érzéstelenítés nélkül végezték el a szükséges beavatkozásokat, ráadásul mindezt egy csepp empátia nélkül tették (mindenféle előzetes kérdés és magyarázat nélkül). Hozzáteszem, akkoriban szülői beleegyezésre és -jelenlétre sem volt szükség a kezelések végrehajtásához, így mégcsak nem is ellenkezhettünk a nem éppen toleráns eljárások ellen.

Persze bármennyire is nehéz volt levetkőzni ezt az óriási gyermekkori félelmet, felnőttkoromban már kénytelen voltam időközönként fogorvosi ellenőrzésekre járni. Hozzá kell azonban tennem, hogy a fogorvosokkal való kapcsolatom nem „önszántamból” kezdődött, hanem egy hirtelen jött fogászati problémával indult: mondhatni minden egy fájó foggal kezdődött. Természetesen gyógyszeres kezeléssel próbáltam elodázni a problémát, mely nem igazán oldotta meg a helyzetet, és a fájdalom tönkretette a napjaimat. Eleinte azonban nehezen vettem rá magam az orvosválasztásra, hiszen azt hittem, minden ilyen jellegű egészségügyi szolgáltatónál a gyermekkorihoz hasonló élményekben lesz részem. Persze az ismerőseim beszámolói ezt nem támasztották alá, és egyre csak bíztattak, hogy vetkőzzem le a félelmemet, és higgyem el, hogy ezek a rossz tapasztalatok napjainkban már nem ismétlődhetnek meg, hiszen az orvostudomány azóta sokat változott, ma már szakértő, empatikus fogorvosok, és jól felszerelt rendelők várják a pácienseket a kis városunkban. Ráadásul ők csak pozitívan nyilatkoztak a rajtuk végzett beavatkozásokról. Szerencsére orvosokat is ajánlottak (akik szerintük a legjobbak a környéken), így már könnyebb volt kiválasztanom, hogy melyik fogorvosi székbe üljek be.

A döntésem egy közeli fogászatra esett, ahol két fiatal férfi orvos praktizált (őt és az ő rendelőjét dicsérték a legtöbben). A kisördög azonban nem hagyott nyugodni, és csak vártam, hátha mégsem lesz szükség ilyesféle egészségügyi szolgáltató felkeresésére, és a problémám magától is rendeződik. A fogfájásom azonban csak nem múlott, így hát rövid idő eltelte után már nem halogathattam tovább a fogorvosi kezelést, és felhívtam a választott fogászatot. Persze, mivel kiváló doktorok hírében állnak, elég nehézkesen tudtak időpontot adni számomra, hiszen hatalmas betegkörrel rendelkeznek. Nagynehezen sikerült csak bekerülnöm egyikük naptárjába, szerencsére két nappal később már mehettem is hozzá. Akkorra már olyan fájdalmaim voltak, hogy az sem érdekelt volna, ha kihúzza a fogam. Emellett azonban továbbra is féltem a rám váró kezeléstől.

De nem volt mit tenni, mennem kellett, és akármennyire is remegett a térdem, mikor beültem a székbe. Ami ezután következett, az pozitív csalódás volt számomra, a kezelés szakszerűen és emberségesen zajlott le. Ám ekkor jött a fekete leves: újabb kezelésre volt szükség a fog megmentéséhez, amit sajnos ő a szabadsága miatt nem tudott vállalni, ezért a mellette dolgozó fogdoktorra bízta a szükséges beavatkozást. A hírre újra felébredtek bennem a gyermeki félelmek, és ismét remegő térdekkel mentem a rendelőbe. Viszont a kezelés után be kellett ismernem, hogy a barátaimnak igazuk volt: ők a legjobb fogorvosok Zalaegerszeg területén.

Mi őket választottuk