A hőszivattyú választáshoz tudnod kell

Hőszivattyú

Ha felmerült a hőszivattyús hűtés- fűtés lehetősége akár Zalaegerszegen is, akkor a következő kérdések fognak felmerülni. Mekkora hőszivattyúra van szükségem, melyik a legjobb hőszivattyú, hogy működik, mennyit lehet vele megtakarítani? Hőszivattyús rendszer beépítésénél az első és legfontosabb tényező, hogy mire szeretnéd használni, mik a céljaid a berendezés használatával, illetve beszereltetésével. Lehet, hogy te csak az ingatlanod hűtését szeretnéd megoldani, vagy egyben a fűtést is ezzel a megoldással szeretnéd megoldani. De közben ott a melegvíz ellátás megoldásának a lehetősége is.

Ezekre mind megoldást nyújthat a hőszivattyús berendezés energia hatékony megoldása. Egy hőszivattyús rendszer kiegészítve napkollektorral szinte nullára tudja csökkenteni a havi számládat. Hőszivattyúval padlófűtést is zseniálisan kilehet váltani. Egy biztos, ha pontos számokra vagy kíváncsi, ki kell számolni a hőszükségletek alapján és hozzáadva 20 pluszt kalkulálva, hogy mekkora hőszivattyúra lehet szükség. Ez nem fog hasra ütés szerűen, komoly számításokat kell végezni az említett hőszükségletnek megfelelően, figyelembe véve az épület hőigényének a meghatározását.

Nincs egyforma megoldás, minden épületé más és más a légköbméter és a hőleadó felületeknek köszönhetően. Ezért is fontos, hogy hozzáértő gépész tervezőt kell először keresnünk, aki olyan készüléket fog ajánlani ami nem lesz alulméretezett (amivel nem tudnánk a megfelelő hőt produkálni), vagy a túlméretezett (amellyel többletfogyasztás lépne fel). A hőszivattyú méretezés során figyelembe kell lenni a terhelést, méretezési hőmérsékletet, részteljesítményt, bekapcsolási hőmérsékletet a fűtési tartományt és órák számát. Ha új építésű ingatlanról van szó, akkor megközelítően 60W m2-ként vagy 20W m3-kénti teljesítménnyel érdemes számolni, de figyelembe kell venni a szigetelés fajtáját is.

Nagy átlagban nézve és figyelemmel az elmúlt idők időjárására, legfőképp a telet nézve, egy 140 m2-es családi ház fűtésére elegendő lehet egy 16W-os hőszivattyús rendszer telepítése.